Er bestaat soms nog veel onduidelijkheid over semi permanente make-up (spmu). Zo denken nog veel mensen dat spmu hetzelfde is als tatoeëren en dat het voor altijd in de huid blijft. Daarom vind ik het belangrijk om tijdens het intake gesprek alles goed met je door te nemen. Gedurende deze afspraak vullen we gezamenlijk de gezondheidsverklaring in en bespreken we eventuele contraindicaties. Daarnaast bepalen we gezamenlijk de techniek, vorm en kleur van jouw pigmentatie. Door de behandeling zorgvuldig te bespreken kan je met een gerust hart plaatsnemen in de behandelstoel of een afspraak voor de behandeling maken.

Semi permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst, daardoor is deze pigmentatie eigenlijk niet permanent. Door o.a. Ultraviolet licht en het natuurlijk vernieuwen van de huid door schuren/wrijving, zal de pigmentatie over het algemeen na 1 à 2 jaar vervagen. Vandaar dat we de term semi permanente make-up gebruiken (spmu). Het advies is om semi permanente make-up op zijn minst elk jaar te laten bijwerken om een mooi resultaat te behouden. Heb je al permanente make-up? Dan kunnen we altijd samen kijken hoe deze bijgewerkt moet worden.

Voor iedereen die:

 • er verzorgd uit wil zien, op elk moment van de dag
 • een actieve levensstijl heeft (sporten, sauna bezoek)
 • de bestaande wenkbrauwvorm wil perfectioneren
 • dunne of onregelmatige haargroei heeft
 • asymmetrie wil corrigeren
 • het lastig en/of tijdrovend vind om zichzelf op te maken
 • allergisch is voor make-up, make-up remover of haarverf (PPD: paraphenylenediamine)
 • waarbij make-up snel vlekkerig wordt op de huid (denk bv aan een eyeliner die halverwege de dag boven je arcadeboog zit
 • een gevoelige huid heeft
 • door chemo of ziekte geen haargroei meer heeft

Omdat jouw wensen én veiligheid voorop staan vullen we tijdens een intakegesprek het toestemmingsformulier in, waarmee gecheckt wordt of er eventuele contraindicaties zijn waarmee rekening gehouden dient te worden. Daarnaast bepalen we gezamenlijk de techniek, vorm en kleur van je pigmentatie. Door zorgvuldig voor te tekenen (ik meet jouw gezicht zorgvuldig uit) en de behandeling te bespreken kan je met een gerust hart plaatsnemen in de behandelstoel. Om het beste resultaat te bereiken worden alle pigmentaties in twee behandelingen uitgevoerd. De kleur neemt na een behandeling met ongeveer 40-50% af, omdat de opperhuid zich vernieuwt. Schrik dus niet als de pigmentatie in eerste instantie wat donker oogt. Tijdens de tweede behandeling werk ik de accenten en kleur bij, zodat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Om het beste resultaat te bereiken zullen er minstens twee, en soms drie, behandelingen plaatsvinden met een tussenpose van 6 à 8 weken. Bij je eerste behandeling bepalen we gezamenlijk de techniek, vorm en kleur van de pigmentatie. Een eerste behandeling duurt gemiddeld 2 à 3 uur. Het pigmenteren wordt nogal eens vergeleken met het gevoel van epileren.

Na de behandeling is de pigmentatie altijd 3 à 4 tinten donkerder dan het uiteindelijk resultaat. Schrik dus niet als de pigmentatie in eerst instantie wat donkerder oogt. De kleur zal nog met 40-50% afnemen. Je ontvangt daarnaast een duidelijke uitleg over hoe je thuis de pigmentatie dient te verzorgen. Volg dit advies goed op, want alleen dan zal de pigmentatie goed zichtbaar blijven.

Tijdens de tweede behandeling werk ik de accenten en kleur bij, zodat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Tip: de eerste week na de behandeling mag de semi permanente make-up NIET NAT WORDEN. Daarom is het een goed idee om de dag van de behandeling uw haar nog even te wassen.

Kies voor kwaliteit!

Ik heb een allround, erkende opleiding tot permanent make-up specialist afgerond (dus géén 2 daagse cursus) bij skinquip vakschool voor permanente make-up, en vind het belangrijk om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te creëeren. Daarbij ga ik uit van jouw natuurlijke gelaats- en haarkleur. Daarnaast werk ik, heel bewust, met de pigmenten van het merk Swiss Color. Dit is niet de goedkoopste fabrikant, maar deze pigmenten bieden de garantie op absolute topkwaliteit permanente make-up. Daarnaast biedt dit merk, in tegenstelling tot een hoop andere merken, vele voordelen:

Swiss color pigmenten zijn vrij van:
 • Witte titaniumdioxide
 • Gele tartrazine
 • Zwarte pak
 • Nikkel / ijzeroxide
 • Azo (synthetische kleurstoffen)
 • Allergenen
Daarnaast zijn de voordelen:
 • Geen verkleuring, pigmenten vervagen gelijkmatig
 • Betere duurzaamheid in de huid
 • Ongeveer 60-80% van de pigmenten blijft zichtbaar na genezing
 • Minder nabewerking
 • Minder pijn, door delicaat werk
Natural Skin & PMU werkt volgens de filosofie van het Zwitserse merk Swiss Color. De combinatie van werken met technologisch hoogwaardige apparatuur en pigmenten vormen de basis voor een professionele SPMU behandeling. De gebruikte techniek zorgt voor een snelle, optimale pigmentering en zo min mogelijk schade aan de huid. Er wordt alleen gebruik gemaakt van (organische) pigmenten waarvan de kwaliteit van grondstoffen is gegarandeerd en die verder worden getest door onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria. Naast een prachtig resultaat staan veiligheid en toepasbaarheid voorop bij Natural Skin & PMU. Swiss Color pigmenten bevatten geen conserveringsmiddelen, geurstoffen en allergie verwekkers. Daarnaast zijn ze vrij van ijzeroxides, PAA’s en PAK’s (zware metalen). Helaas geldt dit nog lang niet voor alle pigmenten in Nederland. Het grote nadeel van ijzeroxides in pigmenten wordt vaak pas ervaren wanneer sommige patiënten last krijgen met een MRI- of CT-scan. Daarnaast blijft er door ijzeroxides vaak een rood residu achter op de gepigmenteerde huid. Belangrijke redenen voor Natural Skin & PMU om te kiezen voor ijzeroxidevrij.
Het gevoel van pigmenteren wordt nogal eens vergeleken met het gevoel van epileren. Klanten die het ondergaan van de behandeling spannend vinden en vrouwen die in hun menstruatie cyclus zitten, kunnen wat gevoeliger zijn.
Je hebt minimaal 2 behandelingen nodig. De tweede behandeling zit standaard bij de prijs inbegrepen. Bij een wat problematische huid of hele vette huid kunnen meer nabehandelingen nodig zijn. Bij een hele vette, dunne of rijpere huid, wordt een Powder Brow (poederschaduw) aangeraden in plaats van de Hairstrokes.
Bij de tweede behandeling kijken we of de behandeling goed gepakt heeft. De kleur en de vorm kunnen nog aangepast worden en plekjes die niet gepakt hebben kunnen opgevuld worden.
De tweede (na)behandeling dient 6 à 8 weken na de eerste behandeling ingepland te worden.
Semi permanente make-up blijft gemiddeld 1 tot 2 jaar mooi zitten tot het geleidelijk gaat vervagen, dit is ook het grootste verschil met tatoeëren. Hoe snel het pigment vervaagt is afhankelijk van de conditie van de huid, het volgen van de instructies voor de nazorg en de blootstelling aan UVA- UVB stralen (daglicht), zonnebank en peelings. Voor het mooiste resultaat wordt een touch-up van de wenkbrauwen/lippen na 1 à 2 jaar aangeraden. Eyeliners blijven over het algemeen iets langer zitten.

Het moment dat je je wenkbrauwen weer wil gaan bijtekenen, is meestal het moment om een ‘touch-up’ behandeling te laten doen. Dit is gemiddeld na 1 tot 2 jaar. Bij een hele vette huid kan het al na 6 maanden nodig zijn. Een touch-up behandeling bestaat meestal uit 1 behandeling. Hiervoor geldt uiteraard een aangepast tarief. Wanneer je wacht tot het helemaal vervaagd is, moet de specialiste weer helemaal opnieuw beginnen en zal het tarief van een nieuwe behandeling gelden.

Er zijn enige contra-indicaties voor het zetten van permanente make-up. Daarom is het erg belangrijk om tijdens een intake gesprek samen de checklist door te nemen en eventuele twijfels te bespreken. Veiligheid staat voorop!

Contra-indicaties voor semi permanente make-up zijn:
Diabetes
Zwangerschap
Trombose
Hiv-infectie
Chronische huidziekten
Koorts
Hemofilie
Immuunstoornis
Hart- en vaatafwijkingen
Afwijkende wondgenezing
Keloïd
Actief eczeem
Psoriasis
Contact allergieën
Gebruik van bloedverdunners zoals alcohol, drugs, medicijnen en/of aspirine en ibuprofen 24 uur vóór de behandeling.

Twijfel je of één of meer van bovenstaande contra-indicaties op jou van toepassing zijn contacteer mij dan even.

Voor het ondergaan van een semi permanente make-up behandeling, dien je rekening te houden met een aantal zaken:

 • Als je binnenkort gevaccineerd wordt voor COVID-19 wordt afgeraden om te behandelen in het tijdsbestek van 2 weken voor én na de vaccinatie. Dit ivm mogelijke bijwerkingen.
 • Het wordt afgeraden KOFFIE of GROENE THEE te drinken voorafgaande aan de behandeling.
 • 24u voorafgaande aan de afspraak geen ALCOHOL, ASPIRINE of IBUPROFEN gebruiken omdat dit het bloed verdunt.
 • TIP: was voor de behandeldag nog even je haar aangezien je de behandelde huid de week na de behandeling droog moet houden.
 • Bij het gebruik van BLOEDVERDUNNERS, indien mogelijk een paar dagen voorafgaande aan de behandeling ermee te stoppen (overleg dit eerst met je arts).
 • SCRUB een week van tevoren de wenkbrauwen even licht om de huid alvast wat soepeler te maken.
 • Voor een eyelinerbehandeling kan er de ochtend van de behandeling een HOOIKOORTSTABLETJE (te koop bij de drogist) worden ingenomen tegen de zwelling.
 • Het wordt aangeraden 2 maanden voor je eyelinerbehandeling te stoppen met WIMPERSERUM. Als je WIMPEREXTENSIONS draagt, deze graag 2 maanden voor de behandeling laten verwijderen.
 • In geval van de eyeliner: verwijder je CONTACTLENZEN voor de behandeling. Je kunt deze weer dragen vanaf 24u NA de behandeling.
 • Ter bevordering van de heling wordt er geadviseerd om het behandelde gebied 7-10 dagen DROOG en UIT DE ZON te houden.
 • Indien je op het toestemmingsformulier bij een contraindicatie JA hebt ingevuld kan er besloten worden om niet over te gaan tot behandelen.
 • Volgens de hygiëne richtlijnen voor permanente make-up (GGD) moet ik je er op wijzen dat alle consequenties voortvloeiende uit de behandeling voor eigen risico zijn. Informatie over de mogelijke risico’s van semi permanente make-up vind je hier.
De genezingstijd na een semi permanente make-up behandeling bedraagt ongeveer 6 weken, waarvan met name de eerste 1 à 2 weken cruciaal zijn. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de huid absoluut noodzakelijk. Hou er rekening mee dat de gepigmenteerde huid 7-10 dagen droog en uit de zon gehouden dient te worden. Je krijgt na je behandeling een nazorgformulier mee waarop beschreven staat hoe je jouw semi permanente make-up het beste kunt verzorgen.

Vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.