LET OP! De salon is verhuisd naar Barendrecht.

Er bestaat soms nog veel onduidelijkheid over permanente make-up (pmu). Zo denken nog veel mensen dat pmu hetzelfde is als tatoeëren en dat het voor altijd in de huid blijft. Daarom vind ik het belangrijk om tijdens het intake gesprek alles goed met u door te nemen. Gedurende deze afspraak vullen we gezamenlijk de gezondheidsverklaring in en bespreken we eventuele contra-indicaties. Daarnaast bepalen we gezamenlijk de techniek, vorm en kleur van uw pigmentatie. Door de behandeling zorgvuldig te bespreken kunt u met een gerust hart plaatsnemen in de behandelstoel of een afspraak voor een behandeling maken.

Permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst, daardoor is deze pigmentatie eigenlijk niet permanent. Door o.a. Ultraviolet licht en het natuurlijk vernieuwen van de huid door schuren/wrijving, zal de pigmentatie over het algemeen na 1 à 2 jaar vervagen. Vandaar dat we de term semi permanente make-up gebruiken (spmu). Het advies is om permanente make-up op zijn minst elk jaar te laten bijwerken om een mooi resultaat te behouden. Heeft u al permanente make-up? Dan kunnen we altijd samen kijken hoe deze bijgewerkt moet worden.

Voor iedereen die:

 • er verzorgd uit wil zien, op elk moment van de dag
 • een actieve levensstijl heeft (sporten, sauna bezoek)
 • de bestaande wenkbrauwvorm wil perfectioneren
 • dunne of onregelmatige haargroei heeft
 • asymmetrie wil corrigeren
 • bleke lippen heeft, lippen heeft die oneffenheden bevatten, of een liplijn heeft die onregelmatig is
 • het lastig en/of tijdrovend vind om zichzelf op te maken
 • allergisch is voor make-up, make-up remover of haarverf (PPD: paraphenylenediamine)
 • waarbij make-up snel vlekkerig wordt op de huid (denk bv aan een eyeliner die halverwege de dag boven je arcade-boog zit
 • een gevoelige huid heeft
 • door chemo of ziekte geen haargroei meer heeft

Omdat uw wensen én uw veiligheid voorop staan vullen we tijdens een intakegesprek het intake-formulier in, waarmee gecheckt wordt of er eventuele contra-indicaties zijn waarmee rekening gehouden dient te worden. Daarnaast bepalen we gezamenlijk de techniek, vorm en kleur van uw pigmentatie. Door zorgvuldig voor te tekenen en de behandeling te bespreken kunt u met een gerust hart plaatsnemen in de behandelstoel. Om het beste resultaat te bereiken worden alle pigmentaties in twee behandelingen uitgevoerd. De kleur neemt na een behandeling met ongeveer 30-40% af, omdat de opperhuid zich vernieuwt. Schrik dus niet als de pigmentatie in eerste instantie wat donker oogt. Tijdens de tweede behandeling werk ik de accenten en kleur bij, zodat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Om het beste resultaat te bereiken zullen er minstens twee, en soms drie, behandelingen plaatsvinden met een tussenpose van 6 à 8 weken. Bij uw eerste behandeling bepalen we gezamenlijk de techniek, vorm en kleur van uw pigmentatie. Een eerste behandeling duurt gemiddeld 2 à 3 uur. Het pigmenteren is nagenoeg pijnloos maar kan door middel van een verdovende crème (emla) verdoofd worden. Deze crème kan op recept aangevraagd worden via uw huisarts.

Na de behandeling is de pigmentatie altijd 3 à 4 tinten donkerder dan het uiteindelijk resultaat. Schrik dus niet als de pigmentatie in eerst instantie wat donkerder oogt. De kleur zal nog met 30-40% afnemen. U ontvangt daarnaast een duidelijke uitleg over hoe u thuis de pigmentatie dient te verzorgen. Volg dit advies goed op, want alleen dan zal de pigmentatie goed zichtbaar blijven.

Tijdens de tweede behandeling werk ik de accenten en kleur bij, zodat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Tip: de eerste week na de behandeling mag de permanente make-up niet nat worden. Daarom is het een goed idee om de dag van de behandeling uw haar nog even te wassen.

Kies voor kwaliteit!

Ik heb een allround, erkende opleiding tot permanent make-up specialist afgerond (dus géén 2 daagse cursus) bij skinquip vakschool voor permanente make-up, en vind het belangrijk om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te creëeren. Daarbij ga ik uit van uw natuurlijke gelaats- en haarkleur. Daarnaast werk ik, heel bewust, met de pigmenten van het merk swiss color. Dit is niet de goedkoopste fabrikant, maar deze pigmenten bieden de garantie op absolute topkwaliteit permanente make-up. Daarnaast biedt dit merk, in tegenstelling tot een hoop andere merken, vele voordelen:

Swiss color pigmenten zijn vrij van:

 • Witte titaniumdioxide
 • Gele tartrazine
 • Zwarte pak
 • Nikkel / ijzeroxide
 • Azo (synthetische kleurstoffen)
 • Allergenen

Daarnaast zijn de voordelen:

 • Geen verkleuring, pigmenten vervagen gelijkmatig
 • Betere duurzaamheid in de huid
 • Ongeveer 60-80% van de pigmenten blijft zichtbaar na genezing
 • Minder nabewerking
 • Minder pijn, door delicaat werk
Natural PMU werkt volgens de filosofie van het Zwitserse merk Swiss Color. De combinatie van werken met technologisch hoogwaardige apparatuur en pigmenten vormen de basis voor een professionele PMU behandeling. De gebruikte techniek zorgt voor een snelle, optimale pigmentering en zo min mogelijk schade aan de huid. Er wordt alleen gebruik gemaakt van (organische) pigmenten waarvan de kwaliteit van grondstoffen is gegarandeerd en die verder worden getest door onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria. Naast een prachtig resultaat staan veiligheid en toepasbaarheid voorop bij Natural PMU. Swiss Color pigmenten bevatten geen conserveringsmiddelen, geurstoffen en allergie verwekkers. Daarnaast zijn ze vrij van ijzeroxides, PAA’s en PAK’s (zware metalen). Helaas geldt dit nog lang niet voor alle pigmenten in Nederland. Het grote nadeel van ijzeroxides in pigmenten wordt vaak pas ervaren wanneer sommige patiënten last krijgen met een MRI- of CT-scan. Daarnaast blijft er door ijzeroxides vaak een rood residu achter op de gepigmenteerde huid. Belangrijke redenen voor Natural PMU om te kiezen voor ijzeroxidevrij.
Het gevoel van pigmenteren wordt nogal eens vergeleken met het gevoel van epileren. Klanten die het ondergaan van de behandeling spannend vinden en vrouwen die in hun menstruatie cyclus zitten, kunnen wat gevoeliger zijn. U kunt op recept via uw huisarts EMLA crème krijgen. Dit is een verdovende zalf die gebruikt wordt voor lichte lokale verdovingen van de huid. Het wordt aangebracht op de huid voorafgaand of tijdens de behandeling.
U heeft minimaal 2 behandelingen nodig. De tweede behandeling zit standaard bij de prijs inbegrepen. Bij een wat problematische huid of hele vette huid kunnen meer nabehandelingen nodig zijn. Bij een hele vette of dunne huid, wordt een Powder Brow (poederschaduw) aangeraden in plaats van de Hairstrokes.
Bij de tweede behandeling kijken we of de behandeling goed gepakt heeft. De kleur en de vorm kunnen nog aangepast worden en plekjes die niet gepakt hebben kunnen opgevuld worden.
De tweede (na)behandeling dient 6 à 8 weken na de eerste behandeling ingepland te worden.
Permanente make-up blijft gemiddeld 1 tot 2 jaar mooi zitten tot het geleidelijk gaat vervagen, dit is ook het grootste verschil met tatoeëren. Hoe snel het pigment vervaagt is afhankelijk van de conditie van de huid, het volgen van de instructies voor de nazorg en de blootstelling aan UVA- UVB stralen (daglicht), zonnebank en peelings. Voor het mooiste resultaat wordt een touch-up van de wenkbrauwen/lippen na 1 à 2 jaar aangeraden. Eyeliners blijven over het algemeen iets langer zitten.

Het moment dat u uw wenkbrauwen weer wilt gaan bijtekenen, is meestal het moment om een ‘touch-up’ behandeling te laten doen. Dit is gemiddeld na 1 tot 2 jaar. Bij een hele vette huid kan het al na 6 maanden nodig zijn. Een touch-up behandeling bestaat meestal uit 1 behandeling. Hiervoor geldt uiteraard een aangepast tarief.

Wanneer u wacht tot het helemaal vervaagd is, moet de specialiste weer helemaal opnieuw beginnen en zal het tarief van een nieuwe behandeling gelden.

Er zijn enige contra-indicaties voor het zetten van permanente make-up. Daarom is het erg belangrijk om tijdens een intake gesprek samen de checklist door te nemen en eventuele twijfels te bespreken. Veiligheid staat voorop!

Voor het ondergaan van een permanente make-up behandeling, dient u rekening te houden met een aantal zaken:

 • Het wordt aangeraden GEEN KOFFIE of GROENE THEE te drinken op de dag van de behandeling.
 • 24u voorafgaande aan de afspraak geen ALCOHOL, ASPIRINE of IBUPROFEN gebruiken omdat dit het bloed verdunt.
 • Voor een lip- en eyeliner-behandeling kan er de ochtend van de behandeling een HOOIKOORTS-TABLETJE (te koop bij de drogist) worden ingenomen tegen de (tijdelijke) zwelling.
 • Indien u graag verdoving wenst tijdens het zetten van de permanente make-up kunt u uw huisarts vragen een recept EMLA crème voor te schrijven. Neemt u de crème mee, dan kan er 10 minuten voorafgaande aan de behandeling verdooft worden.
 • SCRUB een week van tevoren de lippen en/of wenkbrauwen even licht om de huid alvast wat soepeler te maken.
 • Bij het gebruik van BLOEDVERDUNNERS, indien mogelijk een paar dagen voorafgaande aan de behandeling ermee te stoppen (overleg dit met uw arts).
 • Het wordt aangeraden 2 maanden voor uw EYELINER-behandeling te stoppen met WIMPERSERUM. Als u WIMPEREXTENSIONS draagt, deze graag 2 maanden voor de behandeling laten verwijderen.
 • In geval van de EYELINER: verwijder uw CONTACTLENZEN voor de behandeling. U kunt deze weer dragen vanaf 24u NA de behandeling.
 • Het is niet aan te raden intensief te SPORTEN de dag van de behandeling en de 3 dagen erna (ivm zweten).
 • Het wordt aangeraden uw HAAR de dag van de behandeling nog even te WASSEN, aangezien u uw PMU de week na de behandeling, voor optimaal resultaat, droog zal moeten houden.
 • Heeft u wel eens een koortslip gehad? Als u ooit een koortslip heeft gehad, (al is het een aantal jaren geleden) is het belangrijk dit te melden alvorens u een LIPPEN-behandeling ondergaat. Heeft u erg makkelijk en dus vaak een koortslip, raad ik u het volgende aan:
  • Een maand voor de eerste behandeling te starten met het innemen van L-Lysine en vitamine C. L-Lysine is een essentieel aminozuur dat de groei van het Herpes simplex virus remt. Voorkeur: Het merk Solgar. L-Lysine 1000 mg tabletten en Vitamine-C 1000 mg. U start 1 maand van te voren met 1 tablet van ieder voedingssupplement per dag. De dag voor de behandeling, tot en met 5 dagen na de behandeling: 3 tabletten per dag van ieder. Daarna 1 tablet per dag van ieder tot en met de volgende behandeling (minimaal 8 weken). Dan herhaalt u het hiervoor beschrevene. Zorg ook dat u alvast een nieuwe tube Zovirax (koortslipcreme) in huis heeft mocht er een uitbraak zijn na de behandeling.
 • Indien u op het toestemmingsformulier bij een contra-indicatie JA heeft ingevuld gaan wij niet over tot behandelen, tenzij u een schriftelijk schrijven van de behandelend arts heeft.
 • Volgens de hygiëne richtlijnen voor permanente make-up (GGD) moet ik u erop wijzen dat alle consequenties voortvloeiende uit de behandeling voor eigen risico zijn. Informatie over de mogelijke risico’s van permanente make-up vindt u hier.
De genezingstijd na een permanente make-up behandeling bedraagt ongeveer 6 weken, waarvan met name de eerste 1 à 2 weken cruciaal zijn. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de huid absoluut noodzakelijk. U krijgt na uw behandeling een nazorgformulier mee waarop beschreven staat hoe u uw permanente make-up het beste kunt verzorgen.

Vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.